BG
 

Различните материи в текстилната индустрия и какво знаем за тях ?

В текстилната индустрия разнообразието от материи е наистина голямо и може да бъде объркващо за потребителите, които не са достатъчно информирани по тази тема. Ето защо сме приготвили една полезна статия, в която сме синтезирали основни термини и кратки описания към тях с цел да запознаем нашите клиенти, партньори и приятели с някои основни понятия от нашата област.

Памук

Памукът обикновено не се бели и не образува мъхчета по повърхността си с времето. Основният му недостатък е, че лесно се мачка. В таблицата по-долу са различните видове памук и техните преимущества.

Вид памук

Ползи

Египетски памук

Използва нишки с дължина 3.5 см, което прави материята безпрецедентно мека. Изключително издръжливи. Рядкост на българския пазар поради високата си цена. В секция "Луксозни спални комплекти" ще откриете спално бельо от Египетски памук, произход Израел.

Памучен сатен

Съставен от 100% памук, има повече нишки по повърхността, от колкото от долу, което му придава гладкост и фина лъскавина. Няма общо с предлаганите на българския пазар сатенени чаршафи на ниски цени, които са реално от полиестер. По-малко устойчив в сравнение с другите материи. Мека и фина текстура (като на сатена).

 

 

Ранфорс

Ранфорс е тъкан с матово покритие и гъвкави извивки и се отличава с по-голяма здравина, мекота и по-малка свиваемост спрямо обикновените хасета. Структурата на нишката е усукана, рингова прежда. Ранфорс е с по–голяма гъстота на нишките, по- фино тъкан и устойчив при пране. В състава си е 100% памук, за разлика от хасето, което е възможно да е примес с полиестер.

Памук и полиестер

Не дренира потта от тялото толкова ефективно (запарва). Подходяща комбинация за шалтета и кувертюри, тъй като им придава здравина и издръжливост.

Пима памук

Памук, отгледан в САЩ, Австралия или Индия. По-къси фибри, правят материята по-малко мека. По-неиздръжлив, сравнение с памука с по-дълги нишки. Не се предлага на българския пазар.

Супима памук

Памук, отгледан в Южна Америка. По-дълги фибри от пима, по-издръжлив и мек. Не се предлага на българския пазар.

Коприна

Коприненото спално бельо е естествено хладно, поддържайки комфорта на човек цяла нощ. Коприненото спално бельо е хипоалергенно, което го прави идеален избор за хора, страдащи от алергии. Най-добрите спални комплекти от коприна се изработват от т. нар. "Mulberry" коприна, която е много устойчива. Спалните комплекти от чиста коприна са рядкост на българския пазар, тъй като цената им започва от 1 000 лв. нагоре. Могат да се намерят спални комплекти с втъкана коприна на по-достъпни цени.

Бамбук

Стига да не е отглеждан с пестициди, бамбукът в спалното бельо е естествено хипоалергичен. Много важно е бамбуковото спално бельо да се пере на лек цикъл в пералнята и по възможност да се суши на въздух, тъй като материята не е много устойчива. Бамбукът е идеалния избор за любителите на еко живота. Напоследък е все по-срещан на пазара в България на достъпни цени.

Полиестер

Полиестерното спално бельо е като цяло най-евтиното и най-разпространеното на пазара в България. Тези чаршафи са грапави и твърди и не дишат като естествените материи, което може да доведе до повече потене и некомфортен сън нощем. В онлайн магазин www.homeslinen.com не се предлага спално бельо, съставено частично или изцяло от полиестер. Полиестер ще откриете единствено сред някои от останалите ни продукти - шалтета, олекотени завивки и др., където той е неизменна съставка за поддържане на здравината и цялостта на продукта.

При избора на материя за спално бельо, най-важно е да се отчетат индивидуалните нужди на хората, тъй като всеки тип материя има своите предимства и недостатъци.

Съвет 2. Обърнете внимание на броя нишки

С изключение на коприненото спално бельо, при всичко останало колкото по-висок е броят нишки, толкова по-качествено е то. Броят нишки може да варира от 50 до 350 см2. Производителите достигат до тези цифри като сумират броя нишки, от които е съставен плата (вертикални и хоризонтални) на квадратен сантиметър. Колкото по-висок е броят, толкова по-мека и издръжлива е тъкънта.

Съвет 3. Не забравяйте и начина на изтъкаване

Начинът на тъчене на спалното бельо определя как се събират нишките една с друга. Важно е човек да си изясни какви са желаните характеристики на спалното бяльо и след това да избере онази начин на изтъкаване, който отговаря на тези критерии. По-долу са основните начини на изтъкаване на спалното бельо на българския пазар.

  • Перкал - спално бельо, което има еднакъв брой нишки от долу и от горе. Изключително здраво и приятно на допир. Висок клас спално бельо.
  • Ранфорс - също както перкала, ранфорс има еднакъв брой нишки от горе и от долу. Разликата между двата плата е, че при ранфорс се използват по-малък брой нишки на квадратен сантиметър.
  • Сатен - стенената сплитка има повече нишки от-горе, от колкото от долу, което я прави по-мека и нежна при допир, но и по-слаба.

Съвет 4. Подберете подходящия цвят

Хората реагират различно на различните цветове. При избора на цвят на текстила е важно да се гледа при същата светлина, която е в спалнята, тъй като различните тъкани изглеждат по различен начин при различни количества светлина. Различните цветове имат и различно влияние върху обитателите на дома. Например, цветовете от розово-лилавата гама се свързват с креативност и плодовитост. Синьото е креативност и иноваторство. Зеленото е хармония и свобода.

запитване за оферта

Ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа
с преференциални предложения и цени